Trebuie să recunosc că m-am simțit onorată să-i iau interviu designerului Diane von Fürstenberg în exclusivitate pentru România. Am stat de vorbă despre stil, independență, visuri împlinite, dar și despre calitățile pe care trebuie să le aibă viitoarea ambasadoare a brandului ce-i poartă numele.
Designerul american care a revoluționat moda anilor 1970, inventând celebra rochie parte peste parte, continuă reality show-ul „House of DVF“, căutând o nouă ambasadoare și urmărind evoluția profesională a câștigătoarei primului sezon, Brittany Hampton. Sezonul al doilea al emisiunii poate fi umărit în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe postul TV E!
În show-ul TV „House of DVF“ premiul cel mare e un loc în echipa Diane von Fürstenberg. Ce așteptări aveți de la cea care va câștiga competiția?
Să reprezinte brandul în toată lumea. Să fie cea mai bună.
Ultima carte pe care ați lansat-o se numește „The Woman I Wanted To Be“. Ce lecții ați învățat până acum și doriți să le transmiteți cititorilor?
Am învățat foarte multe lecții și cred că cea mai importantă este să știi unde să cauți aceste învățăminte… pentru că uneori nu le acordăm suficientă atenție și le ratăm. Nu am mers niciodată la psiholog, însă această carte a fost ca o terapie pentru mine. Unul dintre lucrurile care m-au surprins cel mai mult nu este ce am învățat din reușitele mele, ci înțelepciunea pe care am dobândit-o din greșelile pe care le-am făcut. Asta e cea mai importantă lecție. Dacă vrei să înveți ceva despre tine, uită-te la greșelile pe care le faci.
„Aproape toate fetele din clasa mea aveau părul blond, drept… Nu și eu. Mă simțeam ca un extraterestru…“, povestiți în carte. Ați avut de mică sentimentul că sunteți altfel decât celelalte fete? S-a întâmplat la fel și când ați devenit designer?
Ei bine, da… Am simțit că am o abordare diferită, pentru că toți ceilalți designeri erau pasionați de moda haute couture. Totul era foarte frumos, dar foarte complicat. Eu mi-am dorit să creez rochii simple, pe care le putem purta oriunde. Și s-a dovedit a fi exact ceea ce aveau nevoie femeile la vremea respectivă.
Ce vă inspiră?
Femeile.
În carte ați scris despre cele patru decade petrecute în industria modei, despre frumusețe și înaintarea în vârstă. Ce credeți că ar trebui să facă o femeie pentru a fi frumoasă și stiliată la orice vârstă?
Vârsta înseamnă viață. Nu o ascundeți, îmbrățișați-o. Asta e cel mai important. Încrederea înseamnă frumusețe.
În 2012, revista Forbes v-a numit cea mai puternică femeie din industria modei, iar în 2014 aceeași revistă vă plasa pe locul 68 în topul celor mai puternice femei din lume. Ce face o femeie să fie puternică?
Asta e o întrebare bună. Abilitatea de a-i inspira și de a-i motiva pe alții. Este incredibil câte lucruri poate face o femeie care se simte puternică.
Ați debutat în modă în 1972, cu o valiză plină cu rochii din jerseu. Ce vă face cu adevărat mândră când priviți înapoi?
Impactul pe care l-au avut creațiile mele asupra femeilor. Pentru aniversarea celor 40 de ani de la crearea rochiei parte peste parte, am adunat povești din toată lumea de la femei care le-au purtat. Întotdeauna m-am gândit la această rochie ca la creația care mi-a oferit independența. Pentru că succesul ei mi-a plătit facturile și mi-a oferit șansa de a deveni femeia care mi-am dorit să devin. Dar cel mai tare mă bucură să aud că a ajutat și multe alte femei.
Ați creat rochia parte peste parte în 1974, iar aceasta a devenit simbolul puterii și al independenței pentru o generație întreagă. La doi ani de la lansare, vânduserăți peste un milion de rochii. Câte aveți în propria garderobă?
Prea multe pentru a le putea număra… Am o întreagă „arhivă“!
Cum arată o femeie stilată?
O femeie stilată este cea mai bună versiune a sa… urmează propriile reguli și nu-și face alte griji.
Anul trecut ați aniversat 40 de ani de la crearea celebrei rochii. Ați pregătit expoziția „Journey of a Dress“, împreună cu Fundația Andy Warhol, la Los Angeles. Ați avut o prietenie specială cu Andy Warhol. Povestiți-ne unul dintre proiectele frumoase pe care le-ați realizat împreună…
Andy era foarte tăcut, curios și plăcut. Îmi amintesc că într-o noapte a trecut pe la apartamentul meu din Park Avenue și m-a fotografiat în bucătărie, pentru că era singurul perete negru pe care l-am putut găsi. Mi-a spus să-mi așez mâna în spatele capului și nu îmi puteam imagina deloc cum poate fi asta sexy. M-am gândit că va arăta ca o reclamă la un deodorant… dar în cele din urmă a arătat grozav. Apoi m-a pictat după acea fotografie… Încă le mai păstrez.
Foto: E!