Sau cum e să înoți cu delfinii. Mai precis cu delfinul. Că a fost numai unul. 😊
Am cunoscut-o pe Cathy în bazinul celui mai impunător hotel din Dubai, Atlantis. Să înot cu ea era una dintre experiențele din bucket list-ul personal, așa că nu am stat pe gânduri nicio secundă înainte să-mi fac programare, chiar dacă experiența nu este dintre cele mai accesibile (dar despre prețuri o să vă povestesc mai încolo, ca să nu furăm din magia întâlnirii acvatice. 😊)
Cathy, delfinuța, are 13 ani. E tinerică, îmi spune Yvette, englezoaica venită aici de câțiva ani pentru unul dintre cele mai frumoase joburi din lume: instructor pentru delfini. Și mai ales pentru oameni aș spune, pentru că în bazinul cu rudele mai îndepărtate ale balenelor nu ești chiar așa, la voia întâmplării.
Suntem un grup de șase persoane, din toate colțurile Pământului ăstuia rotund. Primim costumul de neopren și apoi ni se povestește despre circarii cetaceelor și aventura pe care urmează să o trăim. Sunt atât de nerăbdătoare încât mi-e greu să ascult. Mă străduiesc totuși. Nu ai voie să le atingi ochii, gura, organele genitale și orificiul prin care respiră, cel din vârful capului. Delfinii respiră prin plămâni, nu prin branhii, precum peștii și asta înseamnă că trebuie să urce la suprafața apei. Nu-și pot ține respirația mai mult de 15-30 minute și dacă nu urcă la surpafață se pot îneca.
Omul din fața mea cu titulatură complexă, Marine Mammal Specialist, vorbește cu multă pasiune despre delfini, dar mai ales cu respect. Delfinii nu sunt niște animale de companie pe care le punem să facă ce vrem, când vrem. Dacă refuză să urmeze instrucțiunile, nu sunt obligați sau pedepsiți. Atitudinea asta mă bucură și-mi dă impresia că simpaticele mamifere sunt bine îngrijite aici. Ok, dar ce se întâmplă totuși dacă delfinul refuză să-și asculte instructorul? “Dacă au făcut bine, îi recompensăm cu pește, dacă au făcut ceva greșit, nu-i pedepsim. Îi ignorăm 3 secunde. Asta e cea mai mare pedeapsă pentru un delfin. Să nu-i acorzi atenție. Sunt niște mamifere foarte sensibile.” Aha, mai ceva decât oamenii. 😊
Pregătirea de întâlnire durează aproape o oră. Apoi intrăm în bazin. Apa din Golful Persic are 22 de grade și e foarte sărată, așa că e de evitat să-ți intre în ochi dacă vrei să vezi cu cine înoți. Am testat. 😊
Yvette ne aliniază, ca să facem cunoștință cu Cathy. Mai întâi îi atingem pielea. Cea mai fină piele din lume. Nu cred că am atins ceva mai fin în viața asta… nici mătasea din Thailanda, nici tenul îngrijit cu cele mai scumpe creme din lume, nici pielea de bebeluș. Nici nu-i de mirare. Cathy își reînnoiește pielea o dată la două ore, iar asta mă face puțin cam invidioasă. 😊
Bat apa cu palma și delfinuța care zâmbește tot timpul îmi răspunde aruncând stropi cu boticul. Vine la mine, se rostogolește pe spate și așteaptă cuminte să o prind de aripioare. Nu știu de ce, dar am emoții. O prind cu ambele mâini, îmi lipesc abdomenul de al ei și o las să mă poarte pe apă. Ha! Mi-ar plăcea să fugim înot până-n larg, în Qatar, și-napoi. Simt cum își mișcă coada înainte și înapoi ca să înainteze. Asta e diferența dintre un pește și un mamifer marin. Peștele își mișcă coada stânga, dreapta, iar mamiferul sus, jos. Tare-mi place ghidușia asta a ei, dar cu părere de rău, când ajungem în dreptul instructorului trebuie să-i redau libertatea.
Apoi, Yvette o ghidează pe Cathy prin gesturi să-mi dea un pupic pe obraz. N-am nimic împotrivă, deși e cel mai umed pupic. 🙂 Dansăm împreună, mă rotește în apă, împingându-mi palma și o iau în brațe. Of, ce repede se termină experiențele astea minunate… nici nu știu când a trecut jumătatea de oră și trebuie să-mi iau la revedere de la Cathy. Îi fac cu mâna și-mi răspunde făcându-mi semn cu aripioara. Am și vorbit cu ea, dar instructorul m-a pus în temă că delfinii nu înțeleg sunetele foarte clar, e ca și cum ai bolborosi ceva prin apă. Poate că nu a auzit ea prea bine, dar sunt sigură că a simțit. Da, sunt sigură că a simțit că mi-a fost dragă și mi-a oferit o experiență pe care mi-o voi aminti toată viața.
Cum ajungi în Dubai
Prin brandul Pegas Holidays, Christian Tour, cel mai mare tour operator de vacanțe charter din România, a lansat pentru 2016 mai multe tipuri de pachete turistice în Dubai și Emiratele Arabe Unite, dedicate tuturor categoriilor de turiști: Luxul Accesibil (de la 495 euro/ persoană/ sejur), Standard (de la 561 de euro), Senior Voyage (de la 595 de euro), WinterSun (de la 703 euro), Dubai Luxury (de la 1520 de euro).
Pachetele includ transportul cu avionul (zbor direct București-Dubai-București), cazare 7 nopți în hoteluri de 4 și 5 stele aflate în oraș sau la plajă, cu mic dejun inclus, și asistență turistică în limba română. Perioada ideală de călătorie: noiembrie-aprilie, când temperaturile sunt foarte plăcute.
Cât te costă să înoți cu delfinul?
1 dirham este aproximativ un leu.
Există mai multe pachete. Pe oricare dintre ele l-ai alege însă, e de preferat să-ți faci rezervare din timp. Cu 14 zile în avans ai o reducere de 100 de dirhami. Altfel, e posibil să găsești loc în aceeași zi, însă dacă este aglomerat s-ar putea să nu fie ora pe care ți-o dorești. Dacă ești cazat(ă) în hotel e mai ieftin decât dacă vii în vizită.
Dolphin Encounter: pentru toate vârstele, e preferatul copiilor. Turiștii se joacă cu delfinul aproape de mal, deci nu e necesar să știi să înoți. Maximum 10 persoane la un delfin. 30 de minute în apă. Nu există limită de vârstă, însă copiii sub 12 ani trebuie însoțiti de un adult.
Cost: minimum 795 dirhami, maximum 895 de dirhami (sumele variază în funcție de perioada anului).
Atlantis Dolphin Adventure (cel pe care l-am ales eu): întâlnirea se întâmplă în larg, trebuie să știi să înoți. Durează 30 de minute în apă și grupul are maximum 6 participanți. Copiii trebuie să aibă minimum 8 ani, cei sub 12 ani trebuie însoțiti de un adult (maximum 3 copii per adult).
Cost: minimum 960 dirhami, maximum 1 025 de dirhami.
Atlantis Royal Swim: Joaca în larg durează 30 de minute, dar te poți bucura de doi delfini și de data asta te împing cu boticul în tălpi. Grupul are 6 invitați și trebuie să știi să înoți. Vârsta minimă a copiilor este de 12 ani.
Cost: minimum 1 100 dirhami, maximum 1 195 de dirhami.
Dolphin Scuba Dive: ca să poți participa trebuie să ai certificat de scuba diving și peste 12 ani. Scufundări la 3 metri și 30 de minute de bucurie. 6 persoane la un delfin.
Cost: 1 450 de dirhami (indiferent de perioadă).
Doplhin Photo Fun: poze cu delfinii și cam atât.
Cost: 325 dirhami
Fotografiile
Este posibil să-ți facă cineva fotografii de pe mal, dacă plătești o taxă de 100 de dirhami. Dar trebuie să fie un obiectiv foarte bun, pentru că distanța de la mal pînă în larg e destul de mare și ai nevoie de zoom. Pozele cu telefonul nu ies bine deloc.
Dacă nu ai aparat foto profesional, poți cumpăra fotografiile lor. Costă 75 dirhami/poza.
Filmatul este interzis.
Nu ai voie cu bijuterii sau alte accesorii în apă, pentru a nu răni animalele.
Kiss! 😊
Foto: Adi Bulboacă
One thought on “Cum arată fericirea”
Cum arată fericirea……..???????????
….vreau sa ma pupe si pe mine delfinuta Cathy..,
….cati Euroi…trebuie sa dau…pt un pupic si pt o poza…????
….cred ca aranjez eu cu cineva…sa ma pupe macar in poza..!!!.