Una dintre vedetele la care mă gândesc de fiecare dată când vine vorba despre nutriție, sport și un stil de viață sănăstos este, firește, Carmen Brumă. Am invitat-o pe Carmen la cea de-a XIII-a ediție a Atelierelor de idei Unica, unde am dezbătut acest subiect, așa că vă împărtășesc 10 reguli de slăbire care au funcționat în cazul ei.
1. Voință pe termen lung
În primul rând trebuie să conștientizezi că a slăbi înseamnă disciplină, voință și reguli pe care trebuie să le respecți pe termen lung. Nu poți să slăbești doar înainte de evenimentele importante din viața ta și în restul timpului să fii mâncător de orice.
2. Nu sări niciodată peste micul dejun!
E un obicei prost care, în timp, duce sigur la supraponderabilitate sau chiar la obezitate. În decursul zilei organismul nostru utilizează mai întâi alimentele mâncate la micul dejun și apoi pe cele consumate la prânz. În timpul nopții, pentru a se reface, organismul va folosi doar alimentele bine digerate în timpul zilei. Aceasta înseamnă că ceea ce mâncăm seara este, în general, stocat de organism și de aici ajungem firesc la apariția kilogramelor în plus.
3. De ce e bine să faci mișcare
Când slăbești pierzi întâi apa, apoi masa musculară și abia la sfârșit grasimea. Când te îngrași în schimb, „câștigul” este exclusiv în grăsime, iar asta influențează atât aspectul fizic, cât și metabolismul, pentru că mușchii consumă energie, iar grăsimea nu. Dacă ești o veterană a curelor de slăbire fără să faci mișcare fizică, este posibil că proporția de grăsime din corp să fi crescut chiar dacă numărul de kilograme pe cântar rămâne același.
4. Efectul yo-yo
Cea mai sigură cale de prăbușire a metabolismului este cura de slăbire drastică, altfel spus, înfometarea. Cu cât vom mânca mai puțin, cu atât corpul nostru va înțelege că e criză și că trebuie diminueze cheltuielile și să funcționeze cu mai puțin (parcă ați mai auzit asta undeva, nu?). Bineînțeles că vei slăbi dacă în loc de 1.500 de calorii pe zi mănânci 700, dar dacă repeți figura, e posibil ca metabolismul tău să nu revină la normal și să fii nevoită să trăiești toată viața cu 700 de calorii pe zi doar că să nu te îngrași… nici vorbă de slăbit!
5. Bărbații slăbesc mai ușor decât femeile
Știu, viața e nedreaptă! Datorită numărului mult mai mic de celule adipoase și a cantității mai mari de țesut muscular (1 kg de mușchi arde 20 de calorii/ zi în stare de repaus, iar bărbații au în medie 8-9 kg de mușchi în plus). Procentul de grăsime din corpul unui bărbat este de 10-20%, în timp ce la o femeie este de 20-30%.
6. Mușchii și slăbitul
Mușchii consumă energie, în timp ce țesutul adipos o înmagazinează sub formă de grăsime. În concluzie, cu cât cantitatea de masă musculară va fi mai mare, cu atât vei arde mai multe calorii, chiar și atunci când te odihnești. De aceea este sportul atât de important în ecuația slăbirii și a menținerii, pentru că îți poate schimba compoziția corporală.
7. Nu exclude grăsimile din meniu!
Refrenul “fără grăsimi” e cunoscut și pare să fie cheia slăbitului, dar nu este așa! Ține grăsimile la cel puțin 20% din caloriile totale pentru a evita prăbușirea hormonală. O cantitate prea mică de grăsimi în dietă poate duce la accese de foame, scăderea nivelului energetic, scăderea cantității de testosteron la bărbați, tulburări hormonale la feei, folosirea proteinelor din mușchi și din piele că sursă de energie.
8. Renunță la zahăr
Consumul mare de zahăr acționează că un drog asupra organismului! Dacă vei renunța brusc la dulciuri (inclusiv la fructe) e posibil că într-o primă fază organismul să între într-un minisevraj și să fii nervoasă, irascibilă, fără vlagă. În timp simptomele dispar. E preferabil ca în aceste perioade să nu renunți la pâine, orez, paste integrale. Atunci când vrei să slăbești trebuie să ai grija ca glicemia să fie constantă.
9. Bea apă când ți-e foame
La nivel de percepție, foamea se confundă deseori cu setea, așa că ar fi util ca atunci când ți se pare că îți este foame să bei un pahar mare cu apă. S-ar putea să constați că, de fapt, îți era sete.
10. Caloriile sunt diferite
Caloriile trebuie diferențiate din punct de vedere calitativ. Cele care provin din legume și fructe nu au același impact metabolic precum cele care provin din alimente rafinate. De exemplu, dacă mănânci 25 g de bomboane (aproximativ 150 de calorii), organismul tău va stoca totul sub formă de grăsime, pe când dacă mănânci o cantitate de 6 ori mai mare de mazăre, efectul nu va fi identic, deși conțin același număr de calorii. Nu cred că trebuie să devii sclavul numărării caloriilor așa cum nu cred foarte tare nici în formulele de calcul ale greutății ideale. Poți să arăți și să te simți bine la o greutate care nu se încadrează în tabelele depășite de realitate provenite de multe ori de la societățile de asigurare. Oglinda este cel mai bun indicator iar formula e simplă: îți place sau nu ce vezi în ea.
Foto: Getty Images/Guliver, www.gettyimages.com