Gata, Unica de iulie e în tipar. De miercuri, 24 iunie, o găsești la chioșcurile de ziare. Recunosc, ediția asta e una dintre preferatele mele! Citești o mulțime de interviuri exclusive cu oameni extraordinari prezenți la Festivalul de Film de la Cannes și nu numai (dar îți mai povestesc eu despre asta)… 😊
Unul dintre ei este Jean-Michel Cousteau, fiul legendarului oceanograf Jacques-Yves Cousteau. Exploratorul are ochii ca marea, poartă în piept cea mai mică balenă pe care am văzut-o vreodată și vorbește despre mări și oceane ca un om nebun după ceea ce face. Am stat de vorbă, la malul Mării Mediterane, despre noul său documentar 3D, „Odyssea 3D“, un spectacol subacvatic fabulos.
Filmul lui Jacques-Yves Cousteau, „Le Monde du silence“, câștiga Palme d’Or la Cannes, în 1956. Aproape 60 de ani mai târziu, fiul lui, Jean-Michel, lansează la apă în același loc un documentar 3D cum nu s-a mai văzut niciodată, „Odyssea 3D“. Exploratorul îndrăgostit de mare la șapte ani, când a făcut prima scufundare cu tatăl său, a surprins pe cameră cele mai mici vietăți subacvatice, creaturi aparent neînsemnate, dar esențiale în lanțul trofic.
Cu alte cuvinte, „figurația“ din filmele cu balene sau delfini se transformă de această dată în actor principal. Arătări desprinse parcă din basme, 40 de specii în culori vibrante, galben-lămâie sau roz-decadent valsează în fața camerei într-un spectacol fascinant. Imaginile spectaculoase sunt înregistrate cu o tehnologie performantă 3D, Ultra-HD 4k, ce redă cu acuratețe cele mai mici detalii ale universului marin.
După 70 de ani de scufundări, Jean-Michel Cousteau îmi povestește despre lumea lui cu o bucurie aproape hipnotică. E adorabil! Se lasă dus de val până în Bahamas, Biminis și Insulele Fiji, unde a filmat minunățiile, și apoi se întoarce cu picioarele pe pământ, pentru a atrage atenția asupra protejării acestui univers minunat și fragil. Pentru că „oamenii protejează ceea ce iubesc“. Îmi mărturisește că-și dorește să sărbătorească aniversarea celor 100 de ani de scufundări pe fundul oceanului, îmi desenează pe agendă portretul unui bun prieten de-al lui, un peștișor, și mă lasă cu marea în suflet. Acolo unde îi e locul.
Cum a fost experiența subacvatică?
Scopul meu este să fac oamenii să se îndrăgostească de lucrurile pe care le-am văzut în cei 69 de ani de scuba diving. Grație tehnologiei 3D, putem filma acum creaturi microscopice și le putem vedea în slow motion. Am descoperit vietăți pe care nu le vedem cu ochiul liber, nici nu știam că există. De multe ori, nici n-avem de unde să știm dacă am înregistrat ce trebuie. Ieșim la suprafață, ne uităm pe cameră și, dacă nu ne place ce-avem, ne scufundăm din nou. Uneori mergem de trei, patru ori.
Faci scufundări de 69 de ani. Mai sunt lucruri care te surprind în adâncuri?
Nu există două experiențe la fel. Sunt ca un copil, abia aștept următoarea expediție. Mereu sunt nerăbdător…
Citește întreaga poveste a lui Jean-Michel Cousteau în ediția de iulie a revistei Unica. Ah, și încă ceva. Stai cu ochii pe blog și vei afla în avanpremieră și despre alte surprize pe care ți le-am pregătit în revistă.
Foto: Guliver/Getty Images, www.guliver.ro; DDA PR