Fotograful Alex Gâlmeanu ți-a pregătit o expoziție virtuală cu 10 povești despre Bucureștiul de azi și de ieri, documentate chiar de el.
1. Ceasul din oglinda Palatului Suțu
Holul central al Palatului Suțu, ce adăpostește astăzi Muzeul Municipiului București, este decorat cu un ceas de perete original. O minune a tehnicii la vremea respectivă, orologiul realizat la Paris, se învârte în sens opus. Întregul mecanism este realizat în așa fel încât ceasul să poată fi citit, de fapt, în uriașa oglindă din dreptul scărilor monumentale.
2. Daimler-ul din parcarea TNB
În parcarea subterană a Teatrului Național București se află parcat, abandonat de mai bine de 14 ani, un automobil Daimler DS 420, de colecție. Mașina, un vis pentru orice colecționar pasioat, a fost adusă, se crede, de ambasada Marii Britanii pentru vizita Prințului Philip, din 2001. Abandonul a venit ca o pedeapsă, din cauza faptului că mașina nu a vrut să pornească atunci când a fost nevoie de ea.
3. Coliziune între vechi și nou la Sala Palatului, plus o fațadă de bloc aparentă
Între strada Ion Campineanu și strada Poiana Narciselor, în apropierea Sălii Palatului, putem observa una dintre ciudățeniile arhitecturale ale Bucureștiului. Două blocuri, unul construit la ampla sistematizare a zonei din anii ’60 și un altul mai vechi, existent deja, se întrepătrund într-un mixaj ireal. Contactul dintre cele două clădiri este vizibil doar din strada Poiana Narciselor, din Ion Campineanu fiind mascat de o fațadă-decor aparentă, construită în armonie cu aliniamentul blocurilor noi. Fațada e, de altfel, singura de acest tip din oraș, în esență un perete subțire cu ferestre ce imită un bloc de locuințe, având doar rol estetic.
4. Fereastra cu cărți
De câțiva ani, un anticar care își desfășoară activitatea într-o clădire de pe strada Batiștei, a decis să transforme una dintre ferestrele amplasate spre stradă într-o adevărată librarie.
5. Capetele de Lei din Turnul Colței
Turnul Colței a fost unul dintre reperele importante ale Bucureștiului până la demolarea sa din anul 1888. Localizat în apropierea Palatului Suțu, în fața Bisericii Colței, a fost o clădire de o importanță deosebită în perioadă. Interesant este că două dintre consolele cu capete de lei, ornamente ale turnului, există încă și sunt adăpostite de lapidariul Mănăstirii Stavropoleos, de pe strada cu același nume din centrul vechi al Capitalei. Este un lucru impresionant dacă te gândești că sunt realizate acum mai bine de 300 de ani.
6. Nefumătorii din Tezaur
Probabil vă sună cunoscut cafeneaua Van Gogh de pe strada Smârdan. Ce se știe mai puțin este că această cafenea este amenajată într-un fost sediu de bancă, Banca Româno – Elvețiană. Fascinant este că ușa de securitate a tezaurului băncii se află încă la fața locului, la intrarea din subsol către salonul de nefumători.
7. Heliportul din București
După modelul clădirilor New York-eze și Capitala are un heliport la înălțime. Clădirea Crystal Tower aflată pe Bd. Iancu de Hunedoara, e prima clădire echipată în acest fel din țară. Evident, acest heliport permite o panoramă de 360 de grade impresionantă asupra orașului, iar apusul de soare este mirific. Heliport-ul a găzduit și câteva evenimente sportive și e vizitabil în anumite condiții. De remarcat și restaurantul aflat la un etaj inferior, mai ușor vizitabil, cu o panoramă asemănătoare.
8. Asasinatul din turnul Mitropoliei
Turnul clopotnită de pe Dealul Mitropoliei a fost ridicat în 1698 de către Constantin Brâncoveanu, ca o a doua intrare spre palatul său de la baza dealului. Turnul și-a tot schimbat forma, de-a lungul timpului, astăzi fiind înălțat și închis. În anul 1862, intrarea spre clădirea Camerei Deputaților se făcea prin poarta turnului, iar în această poartă, în acel iunie avea sa se producă una dintre cele mai misterioase crime politice din România, asasinatul primului ministru, Barbu Catargiu, caz rămas neelucidat.
9. Ecorseul lui Brâncuși de la UNARTE
În sediul Unarte de pe Str. General Budisteanu se află un ecorseu din gips, realizat în scopuri didactice de însuși Constantin Brâncuși, absolvent al acestei facultăți. Statuia este expusă în dreptul scărilor de la intrarea principală.
10. Camera de hotel în care s-a filmat Nea Mărin Miliardar
“Nea Mărin Miliardar” este un cunoscut film de comedie românesc din 1979, regizat de Sergiu Nicolaescu. O parte din filmări s-a realizat în Apartamentul Imperial al Hotelului Intercontinental din București. Interesant este că apartamentul păstrează azi, după 36 de ani, mobilierul și decorațiunile originale din film.
Foto: Alex Gâlmeanu
One thought on “10 povești pe care nu le știai despre București. De Alex Gâlmeanu”
Mi-a placut! Multe lucruri interesante. Daca va plac pozele despre Bucuresti va recomand Ranile unui oras bombardat de Alexandru Arma-editura Vremea. Veti vedea un altfel de Bucuresti. Altfel chiar mi-au placut pozele . Va felicit!