După ce am străbătut Bucureștiul în căutarea ”oii pierdute”, pe o străduță cosmopolită și boemă, am reușit să ajungem la adresa corectă a evenimentului Romanian Design Week 2017. Întins pe o suprafață de 4 000 de mp, spațiul principal al expoziției, aflat în perimetrul Cartierului Creativ, cel mai nou proiect lansat de The Institute, se află, mai exact, la nr. 45 pe strada Grigore Cobălcescu. Trebuie să recunosc că întâlnirea cu spațiul în sine a fost ”love at first sight”, designul fiind conceput de arhitectul Attila Kim, iar clădirea urmând să devină gazdă a unui nou Concept Store Mega Image.
În cazul în care n-ați aflat încă, Romanian Design Week este un eveniment anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Anul acesta, expoziția centrală reunește 200 de lucrări semnate de 150 de designeri și arhitecți. Însă pentru a înțelege mai bine complexitatea și gradul de ”coolness” al evenimentului, hai mai bine să pornim într-o călătorie virtuală și să punctăm cu ilustrație cele mai interesante lucruri pe care le poți vedea la RDW 2017.
Back to the roots
Tradiția românească este cea care i-a inspirat anul acesta pe designeri și arhitecți. Imaginea proiectului devenind chiar scaunul oierului, interpretat printr-un design contemporan. Arhitecta Monica Dragoș mărturisește că “Acel scaun era de multe ori folosit la masă, ca în Moromeții și am considerat că socializarea acum se face în baruri așa că am recurs la această reinterpretare, încercând să fim cât mai discreți. ”
Globalizarea modei
Tot la parter, vei putea admira STANDPOINT, o expoziție care propune mai multe straturi de interpretări, îmbinând influențe ale trecutului cu introspecții personale și chiar cu oportunitățile globale. Astfel, se pune accent pe limbajul internațional al modei, devenind o modalitate de comunicare a designerului, influențat în egală măsură, atât de specificul local, cât și de universul creativ personal.
Silver is the new black
”The black series” este ultima colecție a duo-ului de designeri ZERUNIANANDWEISZ, care au lucrat cu meșteșugari din comunitățile de romi din Transilvania. Se pare că meșteșugarii romi au o libertate mare de creație, având la dispoziție foarte multe materiale interesante cu care oamenii pot să lucreze, de exemplu: cuprul sau argintul.
Arhitectură și urbanism 3D
La etajul 1 vei putea găsi orașe concepute în miniatură de către HILARIOPOLIS. Arhitecții proiectului (Andrei Șerbescu, Adrian Untaru, Bogdan Brădățeanu) surprind granița dintre Occident și Orient printr-un amalgam de străzi, clădiri, curți și vieți, reduse la miniatură. Conceptul merge pe ideea de simbolizare a mici bucăți de viață amestecate cu pitoresc, diversitate și bogăție, o reacție la uniformitate. Tot aici, poți încerca ochelarii 3D care te vor teleporta într-un apartament din Aviației Park sau pur și simplu poți admira cele mai actuale tendințe în domeniul designului de interior, de la geamuri cu imprimeu până la canapele IKEA.
Mileuri, tricolor și futurism
Etajul 2 este dedicat în totalitate iubitorilor de fashion. Colecția expusă aparține a 20 de designeri, fiecare intervenind cu tușa personală asupra propriei creații. Unul din numele mari a cărui ținută o poți regăsi la RDW este Lana Dumitru. Piesele Lanei au fost prezentate pe catwalk, anul trecut, la Strasbourg Fashion Week, toate fiind inspirate din motive tradițonale românești. De la printuri cu Nadia Comăneci, până la mileuri, tricolor și covoare cu influențe etno, toate pleacă de la integrarea istoriei și a contextului social în obiecte de design contemporan care să răspundă cerințelor unei piețe largi. Desigur că pe lângă acestea, la cealaltă extremă, se află ținutele futuriste. TRANSFORMERS aparține celor mai talentaţi absolvenţi 2016, de Fashion Design din Arnhem (Olanda) și București care își prezintă creaţiile.
Viitorul în 3D
Ultimul etaj aduce în atenția publicului designul grafic şi ilustraţia a peste 40 de artiști. Cărți, ilustrații, branding, afișe cu mesaje politico-sociale, proiecte speciale, albume și reviste sunt doar câteva exemple care intră în această categorie. Însă cel mai revelator dintre toate este designul grafic realizat în arta 3D, noul trend în materie de ilustrație, atunci când reușești să-ți pui imaginația într-o materie cu substanță.
Evenimentul va ține până pe 28 mai iar dacă nu te-am convins până acum să dai o fugă până pe Cobălcescu 45, să știi că în cadrul expoziției mai există un loc cool, o cameră a oglinzilor unde îți poți face gratuit fotografii pe care să le iei acasă, drept amintire.
foto: Roxana Neacșu