Am fost #primadată în Chiang Mai în 2011, când am făcut coperta 3D cu Andreea Raicu pentru Unica, un proiect ambițios, greu, unic pe piața glossy. Știam atunci că mă voi întoarce în nordul Thailandei. Mai aveam de descoperit lucruri noi și de repetat experiențe care mi-au furat inima.
Qatar Airways are variante de zbor excelente spre Thailanda: Bankok, Phuket, Pattaya, Krabi și Chiang Mai, cea mai recentă conexiune. Am decolat la 12:05 din București, după 4 ore și 45 de minute am băut o cafea în aeroportul din Doha și la 19:55 mă jucam cu telecomanda de la scaun, sus, jos, sus, jos, la business class, unde primisem upgrade. Îmi mai amintesc doar că am mâncat ceva bun și am dat play la filmul lui Guillermo del Toro, “Forma apei”. Forma șampaniei fusese deja consumată și mă trimitea la culcare încet și sigur, înainte de a vedea finalul de Oscar. Am debarcat la 6 dimineața, după șase ore de zbor, cu 2 întrebări existențiale, cum de-am ajuns așa de repede? și în ce ape s-o fi scăldat omul-amfibie până la urmă? Altfel, eram cât se poate de bucuroasă că dădusem zăpada din București pe cele 30 de grade din Chiang Mai, și cojocul pe niște rochii superbe de la Karen Millen, partenerul meu de nădăjde în călătorii. V-am mai spus că găsesc piese care îmi vin perfect și NU se șifonează?
Călătoria din Chiang Mai a fost una a primelor dăți. Prima dată când am avut grijă de un elefant, l-am hrănit și l-am spălat, prima dată când am văzut cum se confecționează umbrelele frumos colorate, prima dată când am fost la o fermă de orhidee…
Ferma elefanților
Cea mai frumoasă experiență a fost la Patara Elephant Farm, ferma elefanților. Mai fusesem într-o rezervație de elefanți, cu ani în urmă, tot în Chiang Mai, Elephant Nature Park, un sanctuar foarte frumos despre care am scris într-o postare anterioară. De data asta însă a fost diferit.
Am fost “elephant owner for a day”, adică am avut grijă de o elefănțică o zi întreagă. Saitong, colier făcut din aur, cum se traduce numele ei de pachiderm “glossy”. Patara Elephant Farm se preocupă de sănătatea elefanților și turiștii sunt instruiți încă de la început care sunt semnele că animalul este bine tratat sau are probleme. Am hrănit-o pe Saitong cu banane și bambus, am învățat să comunic cu ea, să-i spun vino (ma) si oprește-te (hau), să o spăl, să merg călare pe ea ca Mowgli :-)), cu picioarele după urechile ei ca foaia de varză.
Dar cel mai haios a fost Kau, un elefănțel de 4 luni plin de energie, jucăuș și extrem de curios. Prindea cu trompa câte o pietricică și apoi și-o arunca pe cap, se tăvălea prin praf și o lua la goană spre tine, ca și când ar fi văzut un prieten vechi de joacă, pregătit să-l ia la trântă.
M-am îndreptat spre el prin lateral, în așa fel încât să înțeleagă că suntem prieteni. Dacă îl abordezi direct, frontal, crede că vrei să-ți măsori puterile cu ale lui și, sincer, n-ai nicio șansă, chiar dacă e mic. Te pune jos rapid, ca la Muay Thai, boxul thailandez. Kau m-a cercetat cu privirea, m-a adulmecat și apoi mi-a înfășurat frumusețe de rochie animal print pe trompa lui, de parcă învârtea cu poftă o vată de zahăr ars pe băț. Am fugit la timp, înainte să ajungem amândoi în aceeași costumație. 😀
Vă recomand să mergeți la Patara Elephant Farm sau la Elephant Nature Park, dacă vă plac elefanții, natura și rezervațiile în care oamenii respectă și îngrijesc animalele. Ambele adăposturi salvează elefanții exploatați, bătrâni, bolnavi sau maltratați și le dau șansa la o nouă viață.
Satul umbrelelor colorate
Un alt loc de poveste este satul umbrelelor colorate. Vizita la Bo San Handicraft Centre, la 8 kilometri SE de Chiang Mai, este la fel fascinantă și bogată cromatic precum explorarea unei ferme de fluturi. Toate culorile pământului sunt acolo, la un loc, ca să-ți bucure ochii. Inițial, artizanii satului lucrau umbrele numai din hârtie și le ofereau călugărilor. Cu timpul, arta lor a devenit cunoscută în toată lumea, meșteșugarii și-au îmbunătății tehnica și au creat piese din ce în ce mai speciale.
Artizanii au reușit să o impresioneze chiar și pe Lady Di, prințesa inimilor, în onoarea căreia au realizat o umbrelă cu diametrul de 7 metri din bumbac și bambus, cu ocazia vizitei sale la fabrică. O poți vedea pe măsură ce descoperi, etapă cu etapă, cum ia naștere umbrela asiatică, un accesoriu atât de vechi și totuși atât de șic. Am admirat îndemânarea artizanilor și la final am intrat în magazinul de suveniruri cu umbrele colorate. Știti reclama aia “nu ești tu când ți-e foame, mănâncă un Snickers?” Aș fi luat castingul. N-am fost eu până când nu mi-am luat o umbrelă. Și una mai mare. Și una mai mică. Și una roz. Și una roșie. De ce nu și una albastră? În fine, n-aveau ei umbrele câte aș fi cumpărat eu. :-))
Ferma orhideelor
Dacă ești pasionată de flori, ar putea fi interesant să dai o fugă la ferma orhideelor, Sai Nam Phung Orchid Farm. N-aș pune-o în mod special pe lista de recomandări, poate doar dacă o poți lega de un alt obiectiv din zonă. Câteva opțiuni ar fi: la doar 12 km este Wat Phra Doi Suthep, un templu absolut suberb, pe care trebuie neapărat să-l vezi sau, la 27 de km, Patara Elephant Farm). Ce-i drept, eu nici n-am “săpat” prea mult după orhidee, eram ocupată cu pozele :-)), dar pentru mine a fost o oprire binevenită, cel puțin din acest motiv superfluu.
Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pentru care merită să explorezi orașul Chiang Mai. E foarte generos la capitolul experiențe inedite. Revin curând și cu alte motive să dai check in acolo.
Ținutele din fotografii au chiar acum discount, intră pe www.karenmillen.ro. 🙂
Mai multe despre Thailanda pe siteul Autorității de Turism a Thailandei, TAT.
Foto: Erwin Fixe