Salzburg este un oraș magic, cu povești frumoase și personaje fantastice. Este strâns legat de Mozart, de „Sunetul muzicii“ și de casa de modă Chanel. Unul dintre locurile în care Andreea Raicu își dorea să ajungă încă din copilărie și cel mai portrivit pentru a vorbi despre alchimia fericirii.
„Te pup! Mă suni și pe mine la 5:00? Mi-e că nu mă trezesc“, primesc mesaj la 1 noaptea de la Andreea, abia ajunsă acasă, după o zi lungă de fotografii pentru o campanie. Îi răspund prompt de la capătul celălalt al wi-fi-ului că da, și eu am ratat întâlnirea cu Moș Ene, încă împachetez bagajul. La 6:30 trebuie să fim la aeroport împreună cu Alex, fotograful, echipa de make-up și hair style de la Beauty District și Irina, stilistul revistei Unica. Mergem acasă la Mozart. În orașul în care s-a filmat celebra peliculă „Sunetul muzicii“, Salzburg. cu doar o săptămână înainte de venirea noastră, Karl Lagerfeld, designerul Chanel, își prezentase colecția de toamnă-iarnă 2015, „Métiers d’art“, un eveniment despre care se va vorbi multă vreme de acum încolo în comunitate. de fapt, puțină lume știe că Gabrielle Chanel își făcea uneori vacanțele la Salzburg și că aici și-a găsit inspirația pentru celebra jachetă ce-i poartă numele. Se întâmpla în 1954, în ascensorul hotelului, în timp ce privea jacheta liftierului. Trăiesc cu impresia că orice eveniment important capătă o rezonanță memorabilă în orașul mic, de 150 000 de locuitori, cochet, plin de istorie.
La scurt timp după ce aterizăm, o întâlnim pe ghida noastră Erica, o doamnă care povestește cu o pasiune molipsitoare despre Salzburg, și plecăm în căutarea locațiilor pentru shooting. Andreea mărturisește că își dorea de mică să ajungă aici: „E așa cum mi-l imaginam, ba chiar mai mult. În Salzburg simți istoria la fiecare pas, te surprinde cât de intim și prietenos poate să fie. Arhitectura, vitrinele spectaculoase, îngerii care străjuiesc casele m-au făcut să mă simt exact ca într-un basm.“ Hotărâm să facem fotografiile la Palatul Residenz, una dintre cele mai impresionante atracții din Salzburg, din inima centrului vechi, care devine magic în luna decembrie, în luminile multicolore și cu decorațiunile superbe de la târgurile de Crăciun. În trecut, Palatul Residenz a fost reședința Prinților arhiepiscopi de Salzburg, iar acum este muzeu în stil baroc, cu oglinzi venețiene, fresce pictate pe tavan, candelabre din cristal, picturi impresionante. decorul perfect pentru basmul modern, în care putem vorbi despre visuri care se împlinesc dacă te încrezi în ele, dacă le rostești cu voce tare și… dacă mai și muncești ca să devină realitate.
Andreea, ce ți-ai propus pentru 2015?
Singura promisiune pe care mi-am făcut-o pentru 2015 e să-mi ascult instinctul, să fiu deschisă la ceea ce îmi oferă viața și să trăiesc în prezent, să mă bucur de tot ce primesc de la Dumnezeu. Sunt sigură că, în acest fel, voi avea parte de cât mai multe experiențe noi și frumoase. Voi continua proiectele pe care deja sunt sigură că le cunoașteți: revista online andreearaicu.ro, linia de rochii Simplicity, tricourile cu mesaje Tssshirt, conferințele motivaționale „Trăiește frumos“, colecția de bijuterii Serendipity. Pe lângă aceste proiecte pregătesc și lucruri noi, bineînțeles. Am nevoie ca mereu să fiu provocată, să evoluez profesional și știu că acest an va fi unul în care multe dintre planurile pe care le am vor prinde viață. Am învățat să nu-mi fac planuri de la care să nu mă abat, pentru că s-ar putea să nu le văd pe cele pe care Dumnezeu mi le-a pregătit.
Ai încheiat colaborarea cu Prima TV la sfârșitul lui 2014, după 14 ani. Care au fost cele mai mari provocări pentru tine?
Cea mai mare provocare a fost să ies mereu din zona de confort. Am vrut întotdeauna să evoluez. De la modă la televiziune, de la presă scrisă la online, la cele două DVD-uri, la cartea „Mănâncă și arată bine“. cea mai mare provocare a fost mereu să mă provoc singură.
De ce realizări ești cel mai mândră?
Mulțumirea mea cea mai mare este că nu am renunțat la valorile mele. am rămas autentică. Mă bucur că nu am făcut compromisuri și că am ales să-mi ghidez viața după valorile mele, și nu după cele ale societății. În acest context sunt cu atât mai mândră de realizările mele personale și profesionale.
Cum ți se pare că era fata de atunci în comparație cu femeia de acum?
Îmi dau seama cât de mult am evoluat în acești ani, nu doar profesional, cât mai ales personal. Fiecare etapă a carierei mele – de la cea de model la presa scrisă, radio, televiziune – s-a succedat firesc și fiecare dintre ele m-au provocat să îmi depășesc limitele. Am crescut firesc, construind mereu pe o bază solidă și fără să sar etape. Așa am învățat să am mai multă încredere în mine, am descoperit curajul de a aborda altfel lucrurile, mi-am dezvoltat și mai mult curiozitatea de a des- coperi mereu lucruri noi. au rămas la fel: dorința de muncă, respectul față de mine și față de cei din jur, determinarea, perseverența.
Spuneai că nu te desparți de tv. Ești în discuții cu alte posturi pentru a realiza emisiuni în acest moment?
Nnu am cum să mă despart de televiziune. A fost și rămâne dragostea vieții mele. Cel mai important este să cred în formatul în care mă implic, care trebuie să mi se potrivească, dar și să aducă un plus de valoare în peisajul televiziunilor din românia. Am primit oferte, dar niciuna nu m-a motivat să o accept.
Ce vrei să aduci nou prin conferințele motivaționale „Trăiește frumos“?
Ele sunt locul în care mi-am propus să mă întâlnesc față în față cu cititoarele revistei online și, împreună cu specialiștii invitați, să discutăm despre ce poți face tu cu tine ca să fii mai fericit, mai bun, mai relaxat și mai pregătit pentru ce îți oferă viața. eu împărtășesc lucrurile care mi-au schimbat-o și care mi-au făcut-o mai plină. În acest moment, teoretic, informația care ar trebui să te ajute să-ți îmbunătățești viața este disponibilă peste tot și relativ ușor de accesat oriunde pe inter- net. Mi-am propus să structurez cât mai accesibil și practic această informație și să o ofer. Îmi doresc să trăiesc într-o lume frumoasă și știu că o să putem să facem asta doar împreună dacă ne ghidăm după vorbele lui Ghandi: „Fii schimbarea pe care ți-o dorești în lume“.
Dar care au fost revelațiile tale?
Nu știu dacă i-aș spune revelație, dar clar a fost o surpriză plăcută energia pozitivă pe care o simt la fiecare conferință. e bucuria de a vedea că am putut să provoc o mică schimbare în bine.
Despre ce îți cer oamenii sfaturi cel mai des?
În ultima vreme, oamenii mă întreabă din ce în ce mai des despre meditație, despre lucrurile care au produs această schimbare în mine, despre cărțile pe care le citesc. Îmi face mare plăcere de fiecare dată să împărtășesc ceea ce știu și ceea ce mie mi-a adus atâta liniște și împăcare în viață. Un alt subiect destul de întâlnit cu cei care mă întâlnesc este alimentația sănătoasă.
Ce cărți de dezvoltare personală te-au ajutat cel mai mult?
Cel mai mult m-au ajutat cursurile de autocunoaștere pe care le-am început în India și pe care le continui. Pentru că este un proces continuu. acolo am descoperit cine sunt eu cu adevărat și nu a fost un drum ușor. Am avut momente foarte dificile, chiar extrem de dureroase. Întâlnirea cu tine este cea mai grea, ești singurul om din viața ta de care nu ai cum să fugi. Iar noi, în ritmul în care trăim, o facem în mod constant. Am realizat cine sunt eu cu adevărat după ce am lăsat în urmă toate lucrurile pe care societatea ni le induce încă din primii ani de viață.
Ce înseamnă fericirea pentru tine?
Fericirea începe cu împăcarea cu sine. dacă te cunoști, te accepți și te iubești, înțelegi că fericirea vine din interior și că nu e condiționată de ceva sau de cineva să îți dea această trăire.
Când și unde ai fost cel mai fericită?
Sunt multe situații: de la a sta pe o plajă pustie, doar eu și oceanul, ceea ce s-a și întâmplat de curând, până la momentele în care sunt cu oamenii pe care îi iubesc, cele de joacă cu finii mei Ivan și Emma, sau chiar cu Efi, câinele meu…
Ai o mulțime de proiecte. Care este cel mai profitabil business dintre toate acestea?Toate sunt parte a unui întreg. Ele s-au dezvoltat dintr-o nevoie a celor care mi-au fost aproape în toți acești ani. Când faci un lucru cu pasiune și determinare, nu poate decât să aibă succes.
Dar cel mai „profitabil“ din punct de vedere emoțional?
Fără doar și poate: meditația și yoga.
De ce ai nevoie pentru a începe un business?
În primul rând să înțelegi că este o muncă de durată și că nu poți să aștepți rezultate imediate. Ai nevoie de răbdare, de organizare, de timp, de dedicare și de mult respect pentru cei cărora te adresezi.
În ce relație ești tu cu tine acum?
Sunt într-un loc foarte bun eu cu mine acum. Sunt fericită că eu sunt sursa fericirii mele și mă bucur de toate lucrurile minunate pe care mi le oferă viata. Am învățat să mă bucur de ceea ce am, să nu fiu concentrată și supărată pe lucrurile pe care nu le am. E o lecție minunată, pe care am primit-o de la un șofer de taxi din India.
Care crezi că e viitorul în social media?
Una dintre caracteristicile social media este certitudinea schimbărilor în acest peisaj. În urmă cu câțiva ani, rețelele sociale erau văzute ca o sursă de pierdut vremea. Acum ele sunt o sursă și un mijloc foarte ușor de a transmite informație și mesaje către cei care te urmăresc. Social media se va dezvolta și mai mult în viitor. unul dintre proiectele mele pentru acest an este dezvoltarea canalului de youtube. Deja, pe lângă lecțiile de machiaj și modă, pe care le știți, se găsesc rețete și vor urma multe alte lucruri interesante în curând.
Cât timp îți petreci pe internet sau pe Facebook și Instagram?
Timpul pe care îl petrec eu pe internet și pe rețelele sociale este împărțit în două: cel profesional și cel personal. de multe ori, cele două se confundă pentru că mi se întâmplă să găsesc un articol pe wall-ul unui prieten, care să mă ajute în ceea ce fac. Îmi limitez timpul pe internet la strictul necesar, ca să petrec mai mult cu prietenii, familia și cu mine însămi. Tocmai din acest motiv, mi-am scos Facebookul privat de pe telefon. A fost o provocare, dar care mi-a dat mult timp liber.
Ce iubești cel mai mult la viața ta?
Viața în sine, pentru că este cel mai minunat dar pe care l-am primit. Mă bucur de ea și de lucrurile pe care mi le oferă. Îmi iubesc familia, prietenii, ceea ce fac.
Când și cui i-ai spus „te iubesc“ ultima oară?
Spun des asta oamenilor pe care îi iubesc, pentru că am învățat că este foarte important să spui „te iubesc“ și să nu îi lași pe ceilalți să își imagineze asta, zicându-ți că persoana respectivă știe că o iubești și că nu mai e nevoie să i-o spui. Nici nu mai știu exact cui i-am făcut cea mai recentă declarație: mamei sau unei prietene, zilele trecute… în mod sigur cuiva căruia am simțit să îi spun.
Ce le răspunzi celor care te întreabă „cum de o femeie frumoasă, deșteaptă și realizată, ca tine, nu are un iubit“?
Cum am mai spus, pentru mine, căsătoria nu e un scop în viață, ci este consecința unei relații frumoase. iubirea nu are legătură cu aspectul fizic, cu situația financiară, ci cu bucuria de a trăi împreună cu un om pe care îl iubești, îl respecți, îl admiri. Care îți este alături și în momentele bune, și în cele dificile. Îmi doresc să fiu într-o relație armonioasă, care să mă facă fericită, iar dacă nu e așa, prefer să aștept până când se va întâmpla. Singurătatea și nefericirea într-o relație te omoară în fiecare zi puțin câte puțin, iar eu îmi doresc să trăiesc cu adevărat.
Care sunt principalele trăsături de caracter pe care ar trebui să le aibă iubitul tău?
Nu pot să schițez un „portret-robot“, pentru că fiecare om este diferit, fiecare interacțiune cu un om este altfel. de fiecare dată ne îndrăgostim și iubim altfel. Sunt câteva atribute pe care un bărbat trebuie să le aibă: autenticitatea, vulnerabilitatea, încrederea în sine și în forțele sale; să fie un partener cu care să îmi doresc să fac orice face parte din viața mea.
Ce compromisuri nu ai face niciodată într-o relație?
Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat e să nu îmi mai fac scenarii, să nu-mi mai imaginez lucruri, situații posibile. Pierdem timp și energie în acest fel și, de fiecare dată, gândurile noastre nu au legătură cu realitatea. Realitatea prezentă este cea care trebuie să ne dicteze acțiunile.
Ce trăsătură de caracter nu-ți place la ceilalți?
Lipsa autenticității, indiferența și ignoranța.
Ce calități admiri la o femeie?
Independența, perseverența și vulnerabilitatea.
Ce admiri cel mai mult la prietenii tăi?
Admir altruismul, onestitatea, generozitatea, loialitatea, discreția și faptul că prietenii sunt acolo tot timpul, indiferent că sunt momente bune sau mai puțin bune.
Unde evadezi pentru a te relaxa?
În natură. Îmi plac liniștea, locurile în care te poți bucura de ce e în jur și unde poți să fii mai aproape de tine însăți. Aș putea să stau singură în fața unui ocean ore întregi.
Ce le-ai recomanda prietenilor să viziteze în Salzburg?
Sunt multe lucruri care merită văzute: de la casa memorială Mozart la biserica Franciscană, castelul Hohensalzburg, Palatul Residenz și grădinile Mirabell locul unde s-a filmat „Sunetul Muzicii“, un film de care sunt îndrăgostită încă din copilărie.
Foto: Alex Gâlmeanu
Articol publicat în revista Unica, februarie 2015