La începutul săptămânii, am fost gazda unei noi ediții a Atelierelor de idei Unica. Pentru cei care nu sunt familiari cu acest concept, evenimentul promovează femeile de succes cu o vastă experiență antreprenorială, modele pentru cititoarele revistei Unica. De această dată însă, n-am vorbit despre antreprenoriat, ci despre cum ne pregătim pentru vacanță. Pentru că și femeile de succes simt nevoia să-și încarce bateriile. Destul de des chiar. 😊
Am adunat câteva sfaturi de la invitatele mele: Ana Morodan, fashion blogger, Miruna Stănculescu, psiholog, Cristina Pateșan, product division manager Orange și Corina Caragea, prezentatoarea știrilor sportive de la Pro TV și am făcut o listă cu 10 lucruri pe care e bine să le știi înainte să pleci în vacanță
După ce i-am povestit tatălui meu despre ediția dedicată călătoriilor (la care au participat aproximativ 140 de cititoare), mi-a adus la cunoștință mândru că am bifat 37 de țări (îmi ține socoteala într-un carnețel și uneori mă verifică, numărând magneții de pe frigider. La capitolul ăsta am rămas corijentă). Așa că, pe lângă sfaturile celor patru speakeri, am adăugat câteva idei, folositoare sper, din propria experiență.
Ce zice psihologul?
1. Când am invitat-o pe Miruna ca speaker la Ateliere, i-am povestit despre un studiu care susține că majoritatea cuplurilor se ceartă în concediu. Ciudat, nu? Mai ales că oricine își dorește o lună de miere, nu o săptămână de fiere. Dar Miruna zice că-i firesc: “Gradul de toleranță e invers proporțional cu miza pusă în pericol. Cu alte cuvinte, oricine îți periclitează mult așteptata vacanță, de la iubit până la recepționer sau chelner, devine dușmanul tău numărul unu.” În plus, în relația cu partenerul “vizibilitatea defectelor este direct proporțională cu timpul petrecut împreună“. Ăsta e unul dintre motivele pentru care majoritatea certurilor apar în concediu.” Sună logic, nu? Să ne înarmăm cu răbdare, deci, ca să contrazicem statisticile.
2. Vacanța nu trebuie să fie perfectă în ansamblu, ci doar în ultimele zile, mai spune psihologul. Studiile arată că imaginea de ansamblu asupra vacanței este dată de felul în care te-ai distrat (sau nu) în ultimele zile din concediu. Așa că e de preferat să lași la final cele mai plăcute activități. Cum ar fi shoppingul. 😊
3. Ce fac cuplurile care se distrează în concediu?
- Discută și negociază eficient
- Planifică și clarifică
- Respectă limitele
- Sunt hotărâți să se simtă bine
- Nu utilizează expresia “ți-am spus eu” (oh, da!)
- Au simțul umorului
Mai bine stabiliți de la început ce veți face în vacanță (cine, ce ”are voie” să facă), nu vă setați așteptări foarte mari și plecați la drum hotărâți să vă distrați.
Secretele fashionistei
4. Bloggerul de modă Ana Morodan preferă să-și ia în bagaje multe haine simple, basics, cum ar fi tricourile sau rochiile din bumbac sau jerseu, pe care le scoate în evidență cu accesorii de poveste: coliere, pălării sau favoriții ei, tenișii Bensimon. Recomandarea Anei e să alegi haine șic, dar confortabile. Excepție face ținuta statement a vacanței, cea care va apărea, firește, în fotografiile de pe blogul ei.
5. Un alt secret al Anei când pleacă în vacanță (și nu numai) este zâmbetul, “desenat” cu ruj roșu, semnătura ei stilistică. Îi dau dreptate. Mi-a povestit mie o dată un make-up artist celebru, Jonas Wramell, că rujul roșu nu trebuie să lipsească din arsenalul de seducție al femeilor și se poate purta inclusiv la plajă (mai ales dacă nu folosești fard sau mascara). Îți pui ochelarii de soare și kaftanul și arăți ca scoasă din cutie.
Sfaturile expertului digital
6. Ce poți să faci în vacanță, când stai la soare, pe șezlong? Să asculți muzică, cărți audio sau să citești în format digital (abia câștigi mai mult loc în bagaj). Cristina Pateșan, product division manager Orange, recomandă aplicația Deezer (am încercat-o și eu, e foarte cool), dar și altele precum: Tripadvisor, înainte de a alege hotelul, Like a local city guide, pentru a ocoli “capcanele turistice” și Uber pentru transport.
7. Tot de la Cristina am aflat o “șmecherie”, ca să ții copiii ocupați la drum lung cu mașina. “Wi-Fi on board”, adică internet la purtător, pentru pasagerii din mașină. Se pot conecta simultan la internet 4G până la zece echipamente: tablete, smartphone-uri și console, iar viteza medie e legală 😊, 60 Mbps. Le pui copiilor “Minionii” și poți admira peisajele. Cel puțin așa spune Cristina, care are doi băieți acasă. Eu am apreciat internetul din taxi, în drum spre aeroportul din Barcelona, când abia așteptam să postez pe FB fotografia cu Shakira și cu mine.
Tipsurile vedetei
8. Pentru Corina Caragea cea mai frumoasă vacanță a fost în Sardinia și pe Coasta Amalfi, dar iubește la fel de mult Barcelona, destinație pe care o vizitează în fiecare an. Corina își face temele de acasă, alcătuiește lista de obiective și își face rezervările pe net. S-a convins că așa e cel mai bine după excursia la Dineyland Paris, unde a stat la o coadă imense la casa de bilete. Îi dau dreptate, rezervările online la obiectivele turistice te scutesc de o mulțime de bătăi de cap și sunt întotdeauna mai ieftine.
9. Ca să rămână în formă, Corina înlocuiește, în vacanță, mersul la sală cu alte sporturi. Te provoacă să încerci SUP, standup paddleboarding – un fel de surfing, împrumutat din Hawaii. Deși pare ușor să stai în picioare pe o placă de surf, în realitate îți soliciți mușchii destul de mult, pentru a-ți menține echilibrul. Nu l-am încercat încă, dar merg pe mâna Corinei, care a avut curajul să-l testeze în ciuda faptului că nu știe să înoate. Când nu face echlibristică pe placa de surf, Corina mege cu bicicleta, cu rolele sau cu placa de snowboard.
Părerea mea
10. Cel mai rapid bagaj pe care l-am făcut vreodată a fost când mi-am luat numai haine negre și accesorii statement. N-a fost cea mai veselă alegere, dar mi-a ușurat munca foarte tare (și n-am dat greș cu nicio ținută 😀). Data viitoare o să încerc combinația alb/negru sau all white, dacă merg în vacanță în Grecia.
Stilistul Unica, Irina Hartia, mi-a mărturisit că îți rămâne mai mult loc în bagaj dacă rulezi hainele, în loc să le așezi pe straturi. E bine de știut. Și de testat!
Descarc harta orașului înainte să plec sau caut o aplicație care să funcționeze și offline, pentru momentele în care nu am internetul activ. O astfel de aplicație, Ulmon, mi-a fost de mare ajutor în Los Angeles (unde ești pierdut fără GPS).
În general plec în călătorie fără așteptări, ca să bucur de ce mi se întâmplă, în loc să mă supăr că n-a fost așa cum mă așteptam.
În cele mai multe dintre cazuri, nimic nu-mi poate strica buna dispoziție (nici măcar atunci când mi-au ridicat mașina, în Mallorca). Sau cum zice Miruna, cel mai important e să fii hotărât să te distrezi.
Vacanță plăcută!
Foto: Alex Gâlmeanu