Nu trece zi fără să-mi pun întrebări. Mie și celor din jur. Unele mai neobișnuite decât altele. Așa că n-am stat prea mult pe gânduri când m-am întâlnit cu Ștefania Dăuceanu, medic generalist. Bine că nu m-a trimis la colegii ei de la psihiatrie după ce i-am prezentat lista mea de curiozități.
De ce nu poți să te gâdili singură?
În momentul în care miști degetele, zona din creier care recepționează senzația de mișcare nu poate înregistra concomitent gâdilatul. Creierul e concentrat pe motricitate. E ca și cum ai intra într-un bar în care toate mesele sunt ocupate. Asta nu e amuzant, nu? De ce te-ai mira că nu te gâdili?
Poți să plângi sub apă?
Poți să plângi sub apă, dar nu cu lacrimi de crocodili. Glandele lacrimale produc lacrimi, însă ele se pierd în mediul înconjurător. Totuși, nu v-aș recomanda să încercați asta acasă.
De ce-ți curge nasul când intri iarna de la frig la cald?
Secrețiile mucoasei nazale cresc din cauza vasodilatației produse de căldură. Este un proces fiziologic firesc, așa că nu vă mai îngrijorați că ați răcit dacă vă curge nasul când intrați în casă de la frig.
De ce te mănâncă pielea când se cicatrizează o rană?
Celulele proinflamatorii care ajută la cicatrizarea țesutului secretă histamină, substanța care dă senzația de mâncărime, asociată și cu alergiile. Deci revenind la întrebare de mai sus, dacă este o rană superficială te poți concentra pe stimulii externi. Te mănâncă rana, scarpină-te în altă parte. Nu pe rană pentru că întârzii cicatrizarea.
Una din trei femei are orgasm, spun statisticile. Ce s-a întamplat cu celelalte două? Le-a sunat telefonul? Le-a strâns partenerul de mână prea tare?
Atenția distributivă sabotează orgasmul. Creierul se concentrează pe stimulul extern, diminuându-se senzațiile tactile. E ca atunci când meditezi. Pui telefonul pe silențios, te deconectezi de la excel-uri și ppt-uri, îi spui iubitului să nu se așeze pe părul tău și savurezi fiecare senzație tactilă.
Foto: Getty Images, www.gettyimages.com.