Îmi plac musicalurile. Cum ajung la New York sau Londra mă uit pe lista de spectacole și-mi cumpăr bilet. Întotdeauna m-au fascinat jocul actorilor, decorurile și costumele absolut spectaculoase. Dar de fiecare dată când se termina reprezentația, îmi aminteam cu tristețe că la noi nu există musicaluri de anvergura celor afară. Așa că m-am bucurat foarte tare când am aflat că la Grand Cinema & More s-a pus în scenă My Fair Lady, cea mai mare producție privată din România.
Spectacolul este live și cu actori români – ca să răspund întrebărilor primite de la prietenele mele curioase și se joacă în Sala Epika, una dintre cele mai mari săli de cinema din Băneasa Shopping City.
Și pentru că pe 8, 9, 10 și 11 decembrie urmează a treia serie de reprezentații, ți-am pregătit o listă cu 5 motive să-ți faci cadou un bilet la My Fair Lady. Sau să accepți invitația lui. 🙂
- Echipa implicată în punerea în scenă este impresionantă. 90 de actori, dansatori și muzicieni și peste 200 de oameni au contribuit la realizarea showului.
- Este unul dintre cele mai jucate şi premiate musicaluri din lume. Comedia muzicală My Fair Lady de Frederick Loewe a fost adusă în România cu prilejul celebrării a 60 de ani de la premiera mondială de pe Broadway, pe 15 martie 1956. În 1964 s-a lansat clasicul film cu Audrey Hepburn şi Rex Harrison, care a câștigat opt premii Oscar, trei premii şi două nominalizări Globul de Aur, un premiu şi o nominalizare BAFTA.
- Costumele. Designerul de costume Oana Botez, care locuiește de 16 ani la New York, a imaginat 200 de costume (da, ai citit bine), reușind să redea atât aerul prețios al rochiilor de bal, cât și trivialitatea hainelor din suburbii. Toate acestea într-o reinterpretare contemporană care pleacă stilistic de la imagini de la începutul secolului XX, păstrând ideea principală a războiului de clasă.
- Orchestra este… suspendată. Îhîm. Mai exact este dispusă într-un mod inedit, la etaj. Dirijorul Daniel Jinga se află în spatele sălii, acolo unde este poziționat proiectorul, iar orchestra îi poate urmări mişcările direct sau prin camerele proiectate deasupra partiturilor. Sună SF, nu?
- Un musical clasic, cu o reintrepretare contemporană. E genul ăla de spectacol pe care, dacă nu l-ai văzut, ar fi interesant să-l vezi.
Pentru cei care nu-și amintesc firul epic, profesorul Henry Higgins, un lingvist exigent, încearcă s-o transforme pe Eliza Doolittle, din vânzătoare de flori în ducesă cu ajutorul lecțiilor de fonetică. Comedia muzicală este inspirată de piesa de teatru a lui George Bernard Shaw și are la bază mitul antic al lui Pygmalion, un sculptor din Cipru, care visează la femeia ideală. Pygmalion sculptează o statuie atât de frumoasă încât se îndrăgostește de ea.
Iată și echipa de creație a spectacolului My Fair Lady: regizorul Răzvan Ioan Dincă, dirijorul Daniel Jinga, scenograful american Maruti Evans, designerul de costume Oana Botez, coregraful Violeta Dincă. Traducerea și adaptarea libretului Ernest Fazekas.
Biletele pot fi achizitionate online, la casa de bilete Concierge din cadrul Grand Cinema & More si de pe site-ul Cinemagia. Distribuția, orarul și alte detalii aici.
Foto: Miluță Flueraș