Ieri seară a avut loc o nouă ediție a Atelierelor de idei Unica, eveniment care promovează femeile de succes cu o vastă experiență antreprenorială, modele pentru cititoarele revistei Unica. De această dată am vorbit despre un subiect delicat care pune tot mai multe semne de întrebare, în special, mamelor: parenting-ul. Iar pentru că și femeile de succes au trecut, încă trec sau chiar și-au transformat job-ul de mamă într-o profesie cu normă întreagă, ne-am gândit să aflăm mai multe lucruri despre parenting de la profesionistele în domeniu.
Miruna Stănculescu: ”Un copil nu are nevoie de o mamă perfectă, ci de o mamă bună.”
Prima care a luat cuvântul în cadrul Atelierelor Unica, a fost Miruna Stănculescu, de profesie psiholog. Bombardați de o eră tehnologizată și atât de dinamică, Miruna ne-a vorbit despre provocările unei mame moderne.
Experiența din propriul cabinet a ajutat-o să înțeleagă că ”un copil nu are nevoie de o mamă perfectă, ci de o mama bună” care să-și accepte acest statut, atât cu zâmbete, cât și cu provocările zilnice. Frica pentru părinte reprezintă un sentiment egoist, iar cel mai simplu pentru el este să nu-și lase copilul să facă un anumit lucru de care poate că depinde viitorul lui. Astfel, interzicerea e o dovadă de lipsă de încredere iar cel mai greșit lucru pentru un părinte este să-i îngredești libertatea copilului, nelăsându-l să experimenteze fazele firești ale vieții. E important să spargem acel glob de sticlă, format în jurul copilului și să-i oferim șansa de a alege, de a-l lăsa să încerce și eventual de a greși.
De asemenea, Miruna ne-a vorbit și despre pericolele reale la care copii pot fi supuși în lumea modernă.
”Fiți atenți la mediatizarea răului în lume!”, ne semnalează aceasta. Un rău preponderent cibernetic, ascuns în informația liberă de pe Internet, caracterizată de abuzatori sexuali, site-uri inadecvate pentru minori, dar și răutatea involuntară a copiilor agresivi.
Miruna Ioani și periajul dentar – cel mai controversat subiect internaut
Medic stomatolog, de profesie, mamă și bloggeriță din 2007 pe siblondelegândesc.ro, Miruna Ioani se adresează mamelor moderne din lumea internetului. Aceasta a ținut să semnaleze cât de important este să faci din periajul dentar al copilului un obicei conștient.
Însă cum convingem copiii să se spele pe dinți? Simplu. Începe cu tine și fii un bun exemplu pentru copilul tău, spălându-te chiar tu pe dinți. Așadar, obiceiurile de igienă și dietă se dobândesc din familie, iar spălatul pe dinți va deveni o activitate funny și interactivă. După ce i-am deprins pe micuți cu regularitatea periajului, este timpul să ne întrebăm ”Știm oare să ne spălăm corect dantura?”.
Potrivit specialistului în acest domeniu, se pare că un bun periaj pornește de la gingie către extremitatea dintelui. Periuța se ține la un unghi de 45 de grade și se efectuează o mișcare de măturare pe lungimea dintelui, de sus în jos, în partea superioară, și de jos în sus, în partea inferioară. Pentru molari și premolari, mișcarea este normală, cu periaj circular. Miruna ne mai sfătuiește să nu înlocuim spălatul pe dinți cu apa de gură; să nu clătim cavitatea bucală cu apă, ci doar să scuipăm pasta; și să periem minimum 2 minute.
Alina Pușcaș – între cariera de succes și job-ul de mamă
Moderatoare de televiziune și mamă a doi prichindei, Alina Pușcaș ne-a împărtășit secretul unei bune gestionării a timpului în calitate de mamă modernă.
După cum a declarat vedeta, vestea proastă este că ”nu-l poți gestiona, mai ales când ești singură, de capul tău. Primele două săptămâni după nașterea lui Alexandru a trebuit să plec la filmări câte 14 ore pe zi, iar tatăl era la muncă de dimineața până seara.”. În aceste circumstanțe, soluția Alinei a constat într-o bonă. Chiar dacă la început a fost o experiență traumatizantă, atât pentru copil, cât și pentru părinți, se pare că aceasta a reușit să găsească echilibrul de care avea nevoie pentru a îmbina cariera cu parenting-ul.
”Sfatul meu cel mai simplu: dacă aveți posibilitatea, încercați să găsiți ajutor din partea familiei, daca nu, apelați la o bonă, la un om specializat pe acest domeniu.” În ciuda programului aglomerat, Alina și soțul ei nu renunță niciodată la ritualul lor: ”Copiii trebuie să petreacă măcar seara timp cu părinții lor, și nu să vadă un înlocuitor al vostru”, iar acest lucru îl fac și ei. Cu toate acestea, moderatoarea este de părere că un copil are nevoie de părinți conectați la cotidian, actualitate și viață socială, motiv pentru care nu a renunțat la carieră în detrimentul unui job full time de parenting.
Mirela Retegan ne readuce jocul în viața de adult
”Adolescența este o perioadă de exorcizare a părinților, dar până acolo, trebuie să știm cum să ne jucăm împreună cu cei mici.” Fondatoarea fenomenului ”Zurli”, Mirela Retegan, ne-a redeschis apetitul pentru joc și joacă, atât la propriu, cât și la figurat.
Aparent, femeile obosesc din 1000 de motive, iar bărbații din niciunul pentru că ghici ce, ei nu-și fac probleme. Relația copil-părinte tinde să se tensioneze odată cu atingerea vârstei de 2 ani. Atunci copiii încep să-și expună punctul de vedere, motiv pentru care nu trebuie să ne luăm atât de în serios în calitate de părinți.
Iar pentru că, din păcate, ”nimic nu este emoțional și totul se întâmplă foarte tehnic” în acest raport părinți-copii, Mirela ne-a sugerat un joc. Jocul lui ”Ce se află în…” ne propune să folosim timpul petrecut cu micuții în scop eficient. Așa că dacă vă aflați în trafic, acasă, la cumpărături sau într-o sală de așteptare, aplică regula jocului ”ce se află în…” și pune-l să-ți spună ce s-ar putea afla într-o sticlă, într-o valiză sau orice alt obiect încăpător. În felul acesta ”copilul va alege întotdeauna să petreacă timp cu părinții decât să se joace pe telefon”.
Și pentru că Mirela Retegan este un om al spectacolului, publicul Atelierelor de idei Unica nu a scăpat fără a lua parte la cel mai iubit dans-cântecel al Găștii Zurli.
foto: https://unsplash.com & Roxana Neacșu
video: Roxana Neacșu