Vă vine să credeți că au trecut 10 ani de când Steve Jobs a creat un fenomen internațional prin lansarea primului iPhone care a revoluționat industria smartphone? Nici mie. Motiv pentru care m-am gândit să vă prezint o retrospectivă asupra evoluției pe care cei de la iPhone ne-au oferit-o în fiecare an prin noile modele de smartphone. De la micuțul 2G și până la elegantul iPhone 7, iată care au fost trendurile care au marcat întreg mapamondul în materie de telefonie mobilă inteligentă.
iPhone: 29 Iunie 2007
Deși camera foto avea numai 2 megapixeli, vă puteți imagina câte date puteți stoca în 16GB? Nu erau suficient de multe date la vremea respectivă pentru atât de mult spațiu cât putea oferi iPhone, nici măcar în App Store. Aveai însă acces la internet pe un ecran tactil iar memoria RAM de 128MB era absolut suficientă ca iPhone-ul să lucreze impecabil, comparat cu orice altceva exista pe piață.
Dezavantaje? Faptul că nu puteai să trimiți și să primești nici o melodie sau poză prin Bluetooth era ceva de neimaginat pentru generația de tineri care făceau asta zilnic. Cine și-ar fi închipuit atunci câ iPhone 2G, cu atât de multe lipsuri, va schimba lumea și totodată va intra în istorie pentru totdeauna…
iPhone 3G: 11 Iulie 2008
iPhone 3G a fost și primul model care intra pe piața din Romania, pentru că deja începea să fie un fenomen la nivel mondial. La nivel intern, nu se schimbase prea mult față de 2G, însă venea totuși cu ceva nou: App Store! Acest iPhone a primit nume după conexiunea 3G de care dispunea, ceea ce însemna o viteză la internet mai bună, fără să te enervezi și să dai cu el de pământ.
Dezavantaje? Aspectul exterior căpătase un aer mai ieftin pentru că i s-a înlocuit capacul din metal cu unul de plastic. Cu toate astea, pentru prima dată în istoria omenirii, consumatorii au fost dispuși să dea până la 4 000 de lei pentru a intra în posesia iPhone 3G.
iPhone 3GS: 19 Iunie 2009
De la 2 megapixeli, ajungem la 3, memoria RAM- la 256 MB iar spațiul de stocare are acum 32 GB. Ce însemna asta?
Mai multă viteză, mai multe fotografii și aplicații, dar și mai multă muzică. Pe lângă muzică, pentru prima dată, puteai filma video și era introdusă comanda Voice Control. Totuși, a fost nevoie să mai treacă niște ani pentru ca Siri să se perfecționeze.
iPhone 4: 24 Iune 2010
iPhone 4 a fost primul care a avut o cameră frontală, făcând loc involuntar fenomenului selfie care va lua cu asalt globul câțiva ani mai târziu. Cameră foto cu bliț de 5MP, memorie internă de 512MB. Cu un design complet din sticlă și aluminiu, a fost fără doar și poate cel mai frumos smartphone la vremea respectivă. iPhone 4 a fost cel mai râvnit telefon din toate timpurile care a ajuns în România la prețuri de 10 000 lei, în primele săptămâni de la lansare.
iPhone 4S: 14 Octombrie 2011
iPhone 4S face un upgrade major tehnologic pentru că deja se putea filma HD iar acum camera dispunea de 8 MP. Capacitatea de stocare creștea și ea la 64GB, iar în acel an, iPhone devenea cel mai vândut smartphone din istorie. Avea și toate motivele având în vedere că fusese updatat cu un procesor dual core care făcea lucrurile mult mai facile și rapide.
iPhone 5: 21 Septembrie 2012
Camera de pe iPhone 5 era aceeași ca pe iPhone 4S, doar că memoria RAM se dubla, ajungând acum la 1GB. Dacă până acum credeam că o conexiune 3G era ceva grozav, noul gadget aducea o conexiune și mai rapidă, LTE. Ecranul capătă mai mulți inchi, se revine la designul complet din aluminiu, însă de dată asta în două culori: Black & Silver. Mufa pentru încărcare era schimbată cu una nouă pe care o găsim și în prezent, denumită lighting.
iPhone 5s & iPhone 5c: 20 Septembrie 2013
iPhone 5s a introdus pentru prima dată Touch ID-ul (cititorul de amprente), blițul dual și înregistrarea în modul slow-motion. De asemenea, exista și un coprocesor nou pentru a reduce consumul de baterie. Primul weekend de la lansare a vândut 9 milioane de unități iar ineditul a constat în patru culori distincte + învelișul din plastic.
iPhone 6 & 6 Plus:19 Septembrie 2014
Noul iPhone venea cu un ecran HD mult mai mare, de 4,7 și respectiv 5,5 inchi. Nu sunt foarte multe upgrade-uri făcute, însă în ciuda acestui lucru, iPhone reușește să rămână pe prima poziție la nivel de vânzări.
iPhone 6s & 6s Plus: 19 Septembrie 2015
Camera a făcut un salt uriaș, de la 8 megapixeli, la 12 MP iar memoria RAM s-a dublat la 2 GB. Carcasa era realizată dintr-un aluminiu din seria 7000, un material mult mai puternic care împiedica îndoirea telefoanelor în buzunare. Apare și un senzor de amprentă modernizat pe 3D Touch cu funcția senzorială de forța cu care se apasă ecranul.
iPhone SE: 31 Martie 2016
Varianta SE a fost lansată pentru a fi mai accesibilă ca preț, dar și ca utilizare prin faptul că este mai mic. Momentan, este cel mai nou model lansat de Apple și are toate specificațiile interne ale lui iPhone 6s, într-o formă minimalizată pentru o mai bună utilizabilitate.
iPhone 7 și 7s
Diferențele de design sunt aproape insesizabile față de modelul anterior, cu excepția lipsei mufei jack și prezența camerei duale. Fotografiile se realizează extrem de rapid iar navigarea pe Internet este la fel de fast. Cei de la Apple oferă noile terminale iPhone în 5 variante de culoare: Jet Black (negru lucios), Black (negru mat), Rose Gold, Gold și Silver.
iPhone 8 și iPhone X
iPhone X și iPhone 8 sunt noile smartphone-uri anunțate de Apple. Acestea împărtășesc un număr important de similarități, începând cu procesorul A11 Bionic și terminând cu configurația sistemului de captură foto/video de pe spate. Problema este dată de iPhone X. Gadgetul ”revoluționar” al celor de la Apple, pe lângă faptul că are un preț exorbitant, e perceput ca fiind terminalul de top al gigantului din Cupertino. Din acest motiv, precomenzile pentru iPhone 8 nu au fost pe aceeași linie cu cele din anii trecuți.
Foto: Guliver/GettyImages